Agroturistički tehničar

Agronomija, ugostiteljstvo i turizam objedinjeni ovim zanimanjem čine cjelinu kojom se nastoji postići konkurentnost i opstojnost poljoprivrede. Cilj je pripremiti obiteljska gospodarstva za ulazak u EU, vodeći računa o očuvanju prirodne cjelovitosti poštujući ekološka načela održivog razvitka.

Izborni predmeti svojim sadržajima odgovaraju specifičnostima regije, potrebama gospodarstva, sklonostima učenika i mogućnostima izvođenja nastave.

Agroturistički tehničar će naučiti:

  • hortikulturno urediti gospodarstvo ukrasnim drvećem, grmljem, cvijećem i travnjacima,
  • kako najatraktivnije urediti i održavati interijer i okoliš,
  • ugostiteljskog objekta i cijelog  gospodarstva,
  • kako osigurati uvjete za ekološki uzgoj povrća, voćaka, vinove loze i žitarica ne narušavajući prirodnu ravnotežu okoliša,
  • koristiti različite načine u pripremanju i posluživanju hrane njegujući tradicionalnu kuhinju i običaje  gospodarstva,
  • uzgojiti domaće životinje, njegovati ih te upoznati načine proizvodnje mesa, mlijeka i jaja,
  • prezentirati i promicati različite ponude i sadržaje.

Mogućnost zapošljavanja:

  • samozapošljavanje na manjim ugostiteljskim objektima koji imaju ugostiteljsko i poljoprivredno gospodarstvo i bave se proizvodnjom hrane,
    • u tvrtkama koja se bave raznim vidovima turizma, primjerice vinskim, rekreacijskim,  sportskim i sl.

 Nakon završetka ovog programa i položenih ispita Državne mature može postati student na odabranom studiju.

Skip to content