Agronomija, ugostiteljstvo i turizam objedinjeni ovim zanimanjem čine cjelinu kojom se nastoji postići konkurentnost i opstojnost poljoprivrede. Cilj je pripremiti obiteljska gospodarstva za ulazak u EU, vodeći računa o očuvanju prirodne cjelovitosti poštujući ekološka načela održivog razvitka.
Izborni predmeti svojim sadržajima odgovaraju specifičnostima regije, potrebama gospodarstva, sklonostima učenika i mogućnostima izvođenja nastave.
Agroturistički tehničar će naučiti:
- hortikulturno urediti gospodarstvo ukrasnim drvećem, grmljem, cvijećem i travnjacima,
- kako najatraktivnije urediti i održavati interijer i okoliš,
- ugostiteljskog objekta i cijelog gospodarstva,
- kako osigurati uvjete za ekološki uzgoj povrća, voćaka, vinove loze i žitarica ne narušavajući prirodnu ravnotežu okoliša,
- koristiti različite načine u pripremanju i posluživanju hrane njegujući tradicionalnu kuhinju i običaje gospodarstva,
- uzgojiti domaće životinje, njegovati ih te upoznati načine proizvodnje mesa, mlijeka i jaja,
- prezentirati i promicati različite ponude i sadržaje.
Mogućnost zapošljavanja:
- samozapošljavanje na manjim ugostiteljskim objektima koji imaju ugostiteljsko i poljoprivredno gospodarstvo i bave se proizvodnjom hrane,
- u tvrtkama koja se bave raznim vidovima turizma, primjerice vinskim, rekreacijskim, sportskim i sl.
Nakon završetka ovog programa i položenih ispita Državne mature može postati student na odabranom studiju.