Konobar obavlja pripremne radove prije posluživanja, održava uređaje i inventar ugostiteljskog posluživanja, postavlja stolove, poslužuje sve vrste jela i sl.
Budući da konobar sudjeluje u izravnom kontaktu s inozemnim i domaćim gostima, mora poznavati strane jezike te imati solidne osnove opće kulture.
Poznavanje robe i prehrane, biologije, ekologije, higijene i osnova psihologije čine osnovu školskog programa za stjecanje strukovnog znanja, a predmeti praktičnih sadržaja čine osnovu za postizanje spretnosti i vještina u ugostiteljskom posluživanju.
Ovo zanimanje je vrlo naporno zbog neujednačenog trajanja radnog vremena, a najčešće produženog i noćnog pa se traži dobro psihofizičko zdravlje i stabilnost. Osobito je važnaukupna tjelesna spretnost, uglađenost, urednost, komunikativnost, ljubaznost i ugodna vanjština.
Konobar se može zaposliti u ugostiteljskim objektima svih vrsta i kategorija i u obiteljskom poslu.
Nakon završene škole moguće je daljnje usavršavanje i napredovanje u struci, a uz određene uvjete može se nastaviti školovanje srodnog stručnog studija.