preskoči na sadržaj

Ekonomska i turistička škola Daruvar

Pokreni solidarnost

Solidarity is About Youth - SAY

Autor: Svjetlana Brkić Milivojević, 7. 11. 2023. 09:20

Erasmus+ projekt koji se provodi u Francuskoj, Španjolskoj, Poljskoj, Hrvatskoj, Italiji i Sloveniji. Izvorno ga je dizajnirala La ligue de l'enseignement u Francuskoj 2002. godine, a od tada se svake godine provodi u Francuskoj kao obrazovni odgovor na rastuće negativne društvene trendove,uključujući rasizam i isključenost. Projekt naglašava važnost suživota različitih ideja, religija, rasa, statusnih skupina itd. kroz jednostavnu aktivnost za učenike škola koja se sastoji od slanja poruka solidarnosti nasumičnim ljudima u njihovim zajednicama, nalik na ideju „poruke u boci“. Učenike se educira o kritičkom razmišljanju i analizama fotografija prije samog pisanja poruka solidarnosti. Sa nastavnicima obrađuju teme kao što su rasizam i diskriminacija, društvene nejednakosti, klimatske promjene, mentalno zdravlje, solidarnost i migracije, ravnopravnost spolova. Primatelji razglednica pozvani su da podijele svoj odgovor s koordinirajućim organizacijama.

Trajanje - studeni 2023. - 30. lipanj 2025.

CILJEVI AKTIVNOSTI s UČENICIMA:

● POTAKNUTI MLADE NA RASPRAVU O RAZLIČITOSTI, diskriminaciji i percepciji.

● POKAZATI MLADIMA KAKO ANALIZIRATI SLIKU i pomoći im dešifrirati poruke skrivene u slikama kojima su svakodnevno bombardirani u suvremenome društvu.

● PRIMIJENITI NAUČENO U PRAKSI pisanjem i slanjem osobne poruke stvarnom primatelju. Ova radnja predstavlja početak angažmana i može postati katalizator istinske osviještenostite pomoći sudionicima da uče o vrijednostima jednakosti, solidarnosti, pravdi, poštovanju islično.

● RAZVIJATI KRITIČKO MIŠLJENJE I VJEŠTINU MAŠTANJA promišljanjem ideja, mišljenja i osjećaja. Oni su temelj za poruku koja će se zapisati, ukrasiti i poslati.

● POVEZATI SE S PRIMATELJEM PUTEM PISANE PORUKE koja doprinosi stvaranju jedinstvenog odnosa te pojačava zanimanje za temu o kojoj se raspravlja.

● POTAKNUTI PRIMATELJA NA ODGOVOR i iskaz vlastitog mišljenja na bilo koji način koji im odgovara. Već i sama činjenica da primitak poruke pokreće reakciju pomak je upozitivnom smjeru!

● NAPRAVITI ISKORAK U LOKALNU ZAJEDNICU

 [više]

P.S. Pokreni solidarnost!

Autor: Svjetlana Brkić Milivojević, 20. 4. 2023. 08:30

BEST (Build European Solidarity Today/p.s. Pokreni solidarnost!) je projekt koji se provodi u Francuskoj, Španjolskoj, Poljskoj, Hrvatskoj, Italiji i Sloveniji u okviru programa Erasmus+. Izvorno ga je dizajnirala La ligue de l'enseignement u Francuskoj 2002. godine, a od tada se svake godine provodi u Francuskoj kao obrazovni odgovor na rastuće negativne društvene trendove, uključujući rasizam i isključenost. Projekt naglašava važnost suživota različitih ideja, religija, rasa, statusnih skupina itd. kroz jednostavnu aktivnost za učenike škola koja se sastoji od slanja poruka solidarnosti nasumičnim ljudima u njihovim zajednicama, nalik na ideju „poruke u boci“. Učenike se educira o kritičkom razmišljanju i analizama fotografija prije samog pisanja poruka solidarnosti. Sa nastavnicima obrađuju teme kao što su rasizam i diskriminacija, društvene nejednakosti, klimatske promjene, mentalno zdravlje, solidarnost i migracije, ravnopravnost spolova. Primatelji razglednica pozvani su da podijele svoj odgovor s koordinirajućim organizacijama – La ligue de L'enseignement u Francuskoj, Centrom za mirovne studije u Hrvatskoj, Zakladom Cives u Španjolskoj, ARCI u Italiji, Humanitas u Sloveniji i Zakladi Szkoła z Klasą u Poljskoj.

>  Let's replay the fraternity card!

> "p.s. Pokreni solidarnost!" 2020./21.

> "p.s. Pokreni solidarnost!" 2021./22.

> "p.s. Pokreni solidarnost!" 2022./23.

> "p.s. Pokreni solidarnost!" 2023./24.

 [više]

 Kalendar
« Lipanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Korisni linkovi
CMS za škole logo
Ekonomska i turistička škola Daruvar / Gundulićeva 14, HR-43500 Daruvar / ss-ekonomskaituristicka-da.skole.hr / etsda@etsda.hr
preskoči na navigaciju